This Is England

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στην παρουσία του φασισμού στην σημερινή εποχή, περνάμε σε μια χώρα που, όσο κι αν πολέμησε το φαινόμενο αυτό, άλλο τόσο ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από το «Αυγό Του Φιδιού». Μεγάλη Βρετανία, σε μια εποχή που η Μάργκαρετ Θάτσερ κυβερνούσε με σιδερένια πυγμή, σε μια εποχή που ο πόλεμος των Φόκλαντ και η καλπάζουσα ανεργία ωθούσαν στην απογοήτευση και στην απελπισία εκατομμύρια Βρετανών. Μέσα δεκαετίας ’80 και ο νεοναζισμός πραγματικά φάνταζε σαν μια ρεαλιστική εναλλακτική.

Η ιστορία του 12χρονου Shaun θα μπορούσε να φιγουράρει σαν πορτραίτο μιας ολόκληρης γενιάς, μιας γενιάς που ανδρώθηκε μέσα από έναν πόλεμο που φάνταζε τόσο μακρινός, κι όμως ήταν τόσο κοντινός. Έχοντας χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο των Φόκλαντς, θύμα πειραγμάτων και επιθέσεων από τους συμμαθητές του, ζώντας και μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που του προσφέρει ελάχιστα και απαιτεί πολλά, ο Shaun «υιοθετείται» από μια τοπική ομάδα skinheads και βρίσκει την «οικογένεια» που του λείπει. Δεν θα περάσει πολύς χρόνος όμως, προτού ο Shaun καταλάβει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί, μια και η καινούρια του οικογένεια καταρρέει σύντομα υπό το βάρος της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που την καταπίνει.

Διόλου τυχαία η στροφή στο παρελθόν μιας κινηματογραφικής σχολής που έχει χάσει την ταυτότητά της και προσπαθεί να την ξαναβρεί. Ο Shane Meadows μετατρέπει προσωπικά του βιώματα σε μια αιχμηρή ματιά σε μια κοινωνία που παραδίδεται στο χάος και την ανασφάλεια, για να παραδώσει μαθήματα συμπεριφοράς για το μέλλον. Με μια δόση πικρόχολου χιούμορ αλλά χωρίς καθόλου περιστροφές, το «This Is England» είναι μια προειδοποίηση, ένα μήνυμα σε μια γενιά που ξεχνά, φαίνεται, το παρελθόν της, κινδυνεύοντας να παραδοθεί για άλλη μια φορά στους κινδύνους που παραμονεύουν πίσω από την αμνησία των μαζών. Η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται και, όσο κι αν πιστεύουμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας, άλλο τόσο εύκολο είναι να πιστέψουμε ότι ποτέ δεν τα κάναμε.

Πίσω από την κάμερα, δεν αποτελεί έκπληξη η θαυμάσια και ακριβής ανασύσταση μιας ταραγμένης εποχής – τόσο μέσα από την εικόνα, όσο μέσα και από την μουσική -, ούτε παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο η κάπως καλλιτεχνική γραφή που στρογγυλεύει λίγο μια εποχή χάους και ταραχής. Ο Shane Meadows δίνει ψυχή και βάρος στους χαρακτήρες, «καλούς» και «κακούς», οι οποίοι αποδίδονται εξαιρετικά ανάγλυφα μέσα από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Με πρώτο και καλύτερο, βέβαια, τον 12χρονο Thomas Turgoose, του οποίου το ερμηνευτικό βάθος φτάνει και περισσεύει για να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Το «This Is England» μπορεί να φαίνεται μακρινό – τόσο σε τόπο όσο και σε χρόνο – αλλά κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυτούμε. Το φαινόμενο της ξενοφοβίας, της βίας, του ρατσισμού, το Αυγό του Φιδιού, είναι διαχρονικό και επίμονο. Το παρελθόν μπορεί να μας δώσει τα εφόδια να αντισταθούμε, αρκεί να καταλάβουμε ότι είναι εύκολο να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, αλλά δύσκολο να δούμε τα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι είμαστε κοντά στο να τα επαναλάβουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: