Ταξί (1996)

taxi-movie-poster-1996Συνήθως οι ταινίες που αναφέρονται στο φασισμό και στα παρακλάδια του είναι αμιγώς πολιτικές. Βαρύ το θέμα, ανάλογο και το ύφος της ταινίας. Σπάνια η παγκόσμια φιλμογραφία μας έδωσε μια αντιμετώπιση του φαινομένου από μια άλλη οπτική γωνία όπως η αλληγορική Λευκή Κορδέλα που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ή όπως αυτή εδώ που από άποψη ύφους στέκεται στον αντίποδα. Δεν περιέχει δύσκολα νοήματα, η πολιτική του ματιά δεν είναι έντονη και όσο κ αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω δεύτερα επίπεδα ανάγνωσης.
Εδώ ο κεντρικός πυλώνας γύρω απ’ τον οποίο χτίζονται όλα είναι ο έρωτας και ο Κάρλος Σάουρα μας λέει ότι αυτό το λουλούδι δύσκολα μπορεί να φυτρώσει (πόσο μάλλον να ανθίσει) στο ζοφερό περιβάλλον του νεοφασισμού. Διασταλτικά ο Σάουρα μας βάζει το ερώτημα για το αν ο έρωτας μπορεί να ζήσει σε ένα περιβάλλον που εξ ορισμού τον σκοτώνει. Κι αυτό γιατί ο φασισμός ανάμεσα σ’ όλα τα άλλα καταστροφικά για τον άνθρωπο χαρακτηριστικά που έχει είναι πάνω απ’ όλα ανέραστος. Μπορεί να φαίνεται δευτερεύον αλλά τελικά δεν είναι γιατί σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων πάνω απ’ όλα ο φασισμός μισεί τον ίδιο τον άνθρωπο και καταστρέφει την ίδια την έννοια της ευτυχίας. Έτσι το νεαρό ζευγάρι που πρωταγωνιστεί μάλλον δύσκολα θα μπορέσει να χαρεί το έρωτά του.
Ως προς τα τεχνικά του στοιχεία όλα εδώ λειτουργούν άψογα. Η αφήγηση δεν κάνει κοιλιές, το πρωταγωνιστικό δίδυμο στέκεται μια χαρά, η μουσική (κυρίως απ’ τους Mano Negra) είναι εκπληκτική, αλλά πάνω απ’ όλα η Μαδρίτη κινηματογραφείται τέλεια από αυτόν τον μεγάλο μάστορα της φωτογραφίας που λέγεται Vittorio Storaro. Αυτός ο τελευταίος θα έλεγα ότι είναι το μεγάλο ατού της ταινίας που καταφέρνει να αλλάξει την ατμόσφαιρα της ταινίας σε χρόνο μηδέν και να σε στείλει χωρίς καλά-καλά να το καταλάβεις απ’ το θρίλλερ μέχρι το ρομαντισμό χωρίς όλα αυτά να μοιάζουν αταίριαστα.
Συμπερασματικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα και σκεπτόμενη νεανική ταινία, απ’ αυτές που μπορούν να βοηθήσουν να σκεφτεί ακόμα και ο πιο απολιτίκ και αδιάφορος περί τα πολιτικά έφηβος ή νεαρός για το πως ο φασισμός μπορεί να διαβρώσει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την ίδια την ατομική ευτυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: